czwartek, 28 listopada 2013

Curry z ciecierzycy i paluchy z pesto.

Dzisiejszy dzień sponsoruje curry z ciecierzycy z drożdżowymi paluchami, z pesto.
Postawiłyśmy na wykorzystanie kolejnych produktów Agnesi Nie tylko dlatego, że gości w naszych testach kuchennych, ale również jest bardzo smaczna, naturalna i dodaje smaków naszym potrawom.
Oczywiście, przy chwili wysiłku, można produkty, przez nas polecane, zastąpić czymś innym.

Nasze curry jest niewątpliwie pozostałością zeszłorocznych zajęć kulinarnych w przedszkolu. Kinga zawsze lubiła ciecierzycę, ale po tamtych warsztatach pokochała ją miłością czystą ;)


 Składniki
Przepis zaczerpnęłam z Kuchnia + , żeby curry było curry a nie ciecierzycą w pomidorach ;)


  • 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczki mielonej kurkumy
  • kawałek korzenia imbiru
  • sól
  • 3 cebule pokrojone w cienkie plastry
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • słoiczek sosu pomidorowego z oliwkami

Przygotowanie
Rozgrzać masło na patelni, dodać kmin i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Dodać ostre papryczki (jeśli ktoś się zdecyduje - Kinga nie lubi, więc je pominęłam) i czosnek, zamieszać, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, smażyć powoli pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli sos jest gęsty rozrzedzić wodą i dusić, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. By sos był bardziej kremowy można przed podaniem dodać jogurt. Podawać posypany posiekaną nacią kolendry.



Do tego zrobiłam paluchy drożdżowe z pesto, tej samej firmy.
Zastosowałam Pesto Rosso Agnesi

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiamy mieszankę na około 10 min, żeby drożdże "ruszyły".Po tym czasie dolewamy je do przygotowanych, pozostałych produktów.Wyrabiamy delikatne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinkę.Po tym czasie rozwałkowujemy z niego cienki placek, najlepiej w kształcie kwadratu.Nakładamy na niego pesto, dokładnie rozprowadzając je po całym cieście.
Placek składamy na pół. Tniemy na pasku szerokości około 3 cm.Każdy masek zwijamy delikatnie na kształt palucha.Wierzch każdego smarujemy odrobiną mleka, można posypać je grubą solą.
Pieczemy w 180 stC ok 25 min.




Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...