czwartek, 14 listopada 2013

Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami, z makaronem

Jak każdy mógł zauważyć, rozpoczęłyśmy również współpracę z firmą Agnesi, która zajmuje się produkcją, konfekcjonowaniem i rozprzestrzenianiem jednych z najlepszych makaronów na rynku. Jak można wyczytać na stronie Agnesi, 

Agnesi, włoski makaron w całym tego słowa znaczeniu 

To, po prostu to co najlepsze: smak ziarna, żółty kolor słońca i świetna sprężystość po ugotowaniu w 100
różnych kształtach
 opracowanych tak, aby zaspokoić gusta najbardziej wymagających konsumentów. Obecnie pod przewodnictwem rodziny Colussi, pasta Agnesi wyróżnia się tymi samymi walorami, które uczyniły ją sławną na całym świecie. 

Jak dla mnie zarówno makaron, jak i oferowane do niego dodatki przodują wśród podobnych produktów innych firm.
Szczególnie do gustu przypadł nam sos pomidorowy z oliwkami, który przedstawiamy w pierwszej odsłonie Agnesi na naszym blogu.



 Produkt zawiera 71% pomidorów, 9% oliwek czarnych i zielonych, widocznych w dużych kawałkach i szereg dodatków, wśród których nie znajdziemy polepszaczy, konserwantów i innych tego typu "smacznych" dodatków.
W słoiku odnajdziemy za to wspaniały aromat, odpowiednia konsystencję sosu, nie podchodzącą wodą, widoczne kawałki oliwek, pomidorów i ziół.
Przy użyciu sosu stworzyłyśmy bardzo smaczne danie obiadowe
Kurczaka w sosie pomidorowym z  oliwkami, podanym z makaronem, również tej firmy.



Potrzebujemy

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • słoik sosu pomidorowego Agnesi
  • odpowiednią ilość makaronu.
Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony, na dobrze nagrzanej patelni, delikatnie powleczonej oliwą z oliwek.
Po obsmażeniu mięsa dodajemy do niego sos, w którym, na bardzo wolnym ogniu "gotujemy" pierś do miękkości.
Podajemy z ugotowanym makaronem.

Danie bardzo proste, oczywiście niezwykle szybkie, smaczne i dla każdego.



Do naszego dania użyłyśmy również makaronu Angesi.

Callentani

Makaron ten zrobiony jest z pszenicy twardej durum.
Gotuje się go 10 min, choć u nas gotowy do zjedzenia był znacznie szybciej.
Jego wspaniały smak, odpowiednia sprężystość i wyjątkowa jakość tylko dopełniają każde danie. Nie sposób nie wspomnieć, że makaronów zjadamy zdecydowanie dużo a, ten wręcz nas zachwycił.

Szukałam odpowiednich informacji o tym makaronie, ale strona firmowa jest powściągliwa ;) Pozaglądałam zatem do innych źródeł i przede wszystkim, chciałabym przytoczyć, znalezione na stronie MammaMia  dane o pszenicy durum...

Pszenica durum co to takiego?
Triticum durum czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie.
Do czego wykorzystuje się pszenicę durum?
Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris).
Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kus kus.
Jaka jest różnica między pszenicą durum a pszenicą zwyczajną Triticum aestivum ssp. vulgre?
Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Warto zatem wybierać makarony o niższym udziale węglowodanów przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego.
Poza tym, a może przede wszystkim mąka durum ma niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy, niż przy zjedzeniu oczyszczonej mąki pszennej zwyczajnej. Co istotne na IG ma wpływ czas obróbki termicznej. Inaczej mówiąc, jeśli gotujemy makaron z pszenicy durum przez 20 minut – ma on indeks glikemiczny 58, jak będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34, podczas gdy makaron z mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 IG.
konsultacja mgr inż. Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk, Poradnia Dietetyczna 4LINE

Jak dla mnie, informacje te dodatkowo przemawiają za spróbowaniem naszych, opisywanych dziś, produktów.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...