sobota, 2 listopada 2013

Tort czekoladowy

W życiu kilka tortów już zrobiłam. Bardziej czy mniej udane, jakoś broniły się wyglądem i smakiem. Ten jest wyjątkowy. Zawsze bowiem pragnęłam mieć porządny nóż a, już szczytem była obręcz do cięcia blatów tortowych.
Dzięki, współpracującemu z nami sklepowi internetowemu Redcoon.pl mam i nóż, i obręcz a jeszcze podstawę dołączyli ;)



Potrzebujemy:

Na biszkopt
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Na masę
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
Do nasączenia spodów użyłam amaretto połączonego z wodą.

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do niego, na niższych obrotach, dodajemy żółtka i, po połączeniu się składników, również mąkę przesianą razem z kakao.
Masę wylewamy do, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy ok 30 min w 180 stC - do suchego patyczka.

Żeby przygotować masę, ubijamy śmietanę z cukrem, do powstania puszystej, sztywnej piany. Następnie delikatnie dodajemy serek mascarpone, ewentualnie wanilię, wodę różaną itd.

Upieczony biszkopt okalamy obręczą do krojenia tortów i, dzielimy go na odpowiadającą nam ilość blatów.
Każdy nasączamy delikatnie i, przekładając każdy masą z serka, układamy na kształt tortu :)

Można również dodać przełożenie z owoców, dżemu itd.




Górę ozdobiłyśmy wzorem wykonanym z użyciem szablonu i przesianego, gorzkiego kakao.




Naszym nr one okazał się zestaw do krojenia tortów, który jest, na prawdę fantastyczny! Pozwala uzyskać proste blaty bez poszarpanych brzegów i źle połączonych końców cięcia ;)
Jest łatwy do obsługi, przez odpowiednia siłę zacisku, można go stosować praktycznie do wszystkich rodzajów okrągłych ciast.
Nóż to osobna bajka. Jakże wspaniała bajka :) Jest długi, sprężysty i bardzo ostry. Nie jakieś tam pitu pitu pod tytułem :nóż cukierniczy. Jest na prawdę wysokiej jakości i, nawet bez dodatkowych bajerów jest w stanie pociąć ciasto na odpowiedniej jakości części.


Zenker 2411 to zestaw do wykonywania tortów składający się z obręczy, noża cukierniczego oraz podkładki do łatwego przenoszenia i nakładania ciasta. Obręcz oraz podkładka wykonane zostały z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Obręcz posiada 7 różnych wysokości, dzięki którym możliwe jest wykrojenie jednolitych warstw ciasta. Ząbkowany nóż pozwala nam na cięcie biszkoptu, nie powodując jego szarpania i uszkadzania. Produkt w pikantnej cenie tylko w redcoon.com!

Wszystko polecamy :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...