Dzięki, współpracującemu z nami sklepowi internetowemu Redcoon.pl mam i nóż, i obręcz a jeszcze podstawę dołączyli ;)
Potrzebujemy:
Na biszkopt
- 6 jajek
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
Na masę
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
Do nasączenia spodów użyłam amaretto połączonego z wodą.
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do niego, na niższych obrotach, dodajemy żółtka i, po połączeniu się składników, również mąkę przesianą razem z kakao.
Masę wylewamy do, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy ok 30 min w 180 stC - do suchego patyczka.
Żeby przygotować masę, ubijamy śmietanę z cukrem, do powstania puszystej, sztywnej piany. Następnie delikatnie dodajemy serek mascarpone, ewentualnie wanilię, wodę różaną itd.
Upieczony biszkopt okalamy obręczą do krojenia tortów i, dzielimy go na odpowiadającą nam ilość blatów.
Każdy nasączamy delikatnie i, przekładając każdy masą z serka, układamy na kształt tortu :)
Można również dodać przełożenie z owoców, dżemu itd.
Górę ozdobiłyśmy wzorem wykonanym z użyciem szablonu i przesianego, gorzkiego kakao.
Naszym nr one okazał się zestaw do krojenia tortów, który jest, na prawdę fantastyczny! Pozwala uzyskać proste blaty bez poszarpanych brzegów i źle połączonych końców cięcia ;)
Jest łatwy do obsługi, przez odpowiednia siłę zacisku, można go stosować praktycznie do wszystkich rodzajów okrągłych ciast.
Nóż to osobna bajka. Jakże wspaniała bajka :) Jest długi, sprężysty i bardzo ostry. Nie jakieś tam pitu pitu pod tytułem :nóż cukierniczy. Jest na prawdę wysokiej jakości i, nawet bez dodatkowych bajerów jest w stanie pociąć ciasto na odpowiedniej jakości części.
Wszystko polecamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy