piątek, 3 stycznia 2014

Placek cynamonowy z jabłkami w blaszce z pokrywą

Dziś bardzo się cieszymy. Nie tyle z zawartości blachy, co z niej samej. Bywało bowiem, że z niedzielnym ciastem, do rodziców, chodziłam w jakiś zawiniątkach, torbach z upchaną blachą tradycyjną czy innymi wynalazkami chwili.
Dzięki firmie Redcoon, z którą wciąż współpracujemy ;) udało się nabyć blachę z pokrywą do pieczenia i przenoszenia ciast.
W środku wspaniałe, wilgotne, delikatne ciasto cynamonowe z jabłkami i kokosową kruszonką.



Ciasto cynamonowe jest wyjątkowe dzięki potraktowaniu go jak muffinki. Po prostu nie jest ucierane, nie jest mocno miksowane czy w inny sposób wyrabiane. Składniki suche zmieszane są ze składnikami mokrymi szybko i niezbyt dokładnie co daje mu odpowiedniej konsystencji.

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka śmietany
  • pół szklanki oleju
  • garść rodzynek
  • ok połowa opakowania cynamonu.
  • kg jałek
Na kruszonkę
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • ok 4 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:


Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, które oprószamy cukrem, polewamy cytryną.
Wcześniej też namaczamy rodzynki - można w wodzie, alkoholu... Po namoczeniu mieszamy je dokładnie z mąką.

Produkty suche mieszamy w jednej misce, w drugiej produkty mokre. Następnie część mokrą wlewamy do części suchej. Mieszamy je niezbyt dokładnie łyżką. Po prostu grudki dodają tu odpowiedniej konsystencji. Dodajemy również rodzynki.
Powstałą masę wylewamy na przygotowaną blachę.

Na górze ciasta układamy jabłka. Ja zdecydowałam się na, w miarę równe rzędy. Możemy je delikatnie oprószyć cynamonem, ale nie jest to konieczne.

Na górę każdego z rzędów sypiemy kruszonkę powstałą ze zmieszania produktów na nią potrzebnych.

Ciasto pieczemy ok 45 min w 180 stC - do suchego patyczka.



Nasza blacha jest nieco większych rozmiarów, niż tradycyjna. Jest tez płytsza.
Oczywiście nie wpływa to w pieczeniu na nic, prócz wysokości i wielkości ciasta.





W sklepie można o niej przeczytać:

Zenker

 (Blacha do ciasta z pokrywą)
Prostokątna forma z pokrywą marki Zenker 3960 pokryta powłoką non-stick. Posiada praktyczną, plastikową pokrywę z ergonomicznym uchwytem. Od teraz, upieczone babeczki bez problemu przetransportujemy w dowolne miejsce. Dzięki formie z pokrywą możemy schować wypieki do lodówki bez obawy, że pochłoną zapachy z wnętrza lodówki. Produkt w pikantnej cenie redcoon.com!

Jak dla mnie jest najlepsza blachą z pokrywką, z jaka miałam do czynienia. Nie tylko można w niej piec, a powłoka w którą jest zaopatrzona jest nieprzywierająca, ale również pokrywa jest trwała, mocna i z odpowiednimi uchwytami, choć wygląda na banalną i nietrwałą.
Mocowania pokrywy do blachy są trwałe, mocne, metalowe. Dodatkowo całość utrzymana jest w odpowiedniej kolorystyce i wykonana z materiałów, które nie zmieniają swoich właściwości przy myciu w zmywarce, przebywaniu w lodówce czy noszeniu.
Transport ciasta jest wygodny i bezpieczny.

Jesteśmy bardzo zadowolone z tego produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...