czwartek, 30 stycznia 2014

Makaron conchiglioni w sosie pomidorowym z mięsem.

To już kolejny przepis z użyciem makaronu conchiglioni. Tym razem, zamiast zwykłego Spaghetti Bolognese, powstała wersja Conchiglioni Bolognese ;)
Przepis o tyle nam się spodobał, ze makaron jest tu wyjątkowo nasączony smakami dania, bowiem gotowany jest bezpośrednio w sosie.



Potrzebujemy:
  • 250 g mięsa mielonego
  • dużą cebulę
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 300 g szpinaku
  • szklankę groszku z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do podsmażenia
  • 2 szklanki bulionu, ewentualnie wody
  • sól, pieprz, paprykę suszoną
  • ok 20 makaronów typu conchiglioni


Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Nieco solimy ją, żeby szybko się zeszkliła, ale nie spaliła.
Następnie dodajemy mięso mielone, które podsmażamy, z cebulą. 
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia smaków. 
Następnie wrzucamy szpinak, może być w dużych kawałkach czy nawet w całości, groszek oraz przyprawy.
Łączymy z bulionem do powstania dosyć rzadkiego sosu - nie musimy go gotować.

W szerokim naczyniu o niskich brzegach. Nie raz jest to płytki garnek, innym razem wysoka patelnia - co kto ma, układamy surowy makaron conchiglioni, do góry otworem. Wlewamy na niego sos. Ewentualnie nakrywamy warstwą sera.

Danie stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości makaronu i zagotowania sosu.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...