To już kolejny przepis z użyciem makaronu conchiglioni. Tym razem, zamiast zwykłego Spaghetti Bolognese, powstała wersja Conchiglioni Bolognese ;)
Przepis o tyle nam się spodobał, ze makaron jest tu wyjątkowo nasączony smakami dania, bowiem gotowany jest bezpośrednio w sosie.
Potrzebujemy:
- 250 g mięsa mielonego
- dużą cebulę
- 5 pomidorów suszonych w oleju
- 300 g szpinaku
- szklankę groszku z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do podsmażenia
- 2 szklanki bulionu, ewentualnie wody
- sól, pieprz, paprykę suszoną
- ok 20 makaronów typu conchiglioni
Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Nieco solimy ją, żeby szybko się zeszkliła, ale nie spaliła.
Następnie dodajemy mięso mielone, które podsmażamy, z cebulą.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia smaków.
Następnie wrzucamy szpinak, może być w dużych kawałkach czy nawet w całości, groszek oraz przyprawy.
Łączymy z bulionem do powstania dosyć rzadkiego sosu - nie musimy go gotować.
W szerokim naczyniu o niskich brzegach. Nie raz jest to płytki garnek, innym razem wysoka patelnia - co kto ma, układamy surowy makaron conchiglioni, do góry otworem. Wlewamy na niego sos. Ewentualnie nakrywamy warstwą sera.
Danie stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości makaronu i zagotowania sosu.
wygląda świetne:)
OdpowiedzUsuń