środa, 22 stycznia 2014

Muszle nadziewane mięsem

Dziś, dzięki firmie Agnesi, mamy możliwość wypróbowania wielkich i pysznych muszli conchiglioni.Początkowo nie wiedziałam w ogóle co z nimi zrobić. Chciałam je wykorzystać stuprocentowo. Wpadły mi więc do głowy zapiekane muszle z serami, z jakimiś fajnymi sosami. Koniec końców wybór padł na muszle z mięsem, "zapiekane" w rosole.

Muszle Conchiglioni to nowość firmy.


 Skorzystałyśmy z ceramicznych foremek do zapiekania.
  • 14 sztuk makaronu conchiglioni
  • 15 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • czerstwa bułka
  • szklanka bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • siekane oregano
  • siekana bazylia
  • siekany koperek


Przygotowanie:
Makaron gotujemy około 7 minut w osolonym wrzątku.
Wykładamy na ściereczkę, tudzież ręcznik papierowy dla odsączenia zbędnego płyny i przestudzenia muszli.

Do mięsa mielonego dajemy połowę posiekanego szczypiorku, oregano, bazylii i koperku oraz doprawiamy do smaku, również wcześniej namoczoną i odsączoną z nadmiaru wody bułkę. Mieszamy.
Powstałym farszem napełniamy muszle.
Makaron układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, podlewamy rosołem drobiowym i przykrywamy pokrywką lub zakrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy 30 min w 200 stC
Przed podaniem posypujemy wszystko pozostałą częścią ziół.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...