Muszle Conchiglioni to nowość firmy.
Skorzystałyśmy z ceramicznych foremek do zapiekania.
- 14 sztuk makaronu conchiglioni
- 15 dag mielonego mięsa wieprzowego
- czerstwa bułka
- szklanka bulionu
- pęczek szczypiorku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- siekane oregano
- siekana bazylia
- siekany koperek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy około 7 minut w osolonym wrzątku.
Wykładamy na ściereczkę, tudzież ręcznik papierowy dla odsączenia zbędnego płyny i przestudzenia muszli.
Do mięsa mielonego dajemy połowę posiekanego szczypiorku, oregano, bazylii i koperku oraz doprawiamy do smaku, również wcześniej namoczoną i odsączoną z nadmiaru wody bułkę. Mieszamy.
Do mięsa mielonego dajemy połowę posiekanego szczypiorku, oregano, bazylii i koperku oraz doprawiamy do smaku, również wcześniej namoczoną i odsączoną z nadmiaru wody bułkę. Mieszamy.
Powstałym farszem napełniamy muszle.
Makaron układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, podlewamy rosołem drobiowym i przykrywamy pokrywką lub zakrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy 30 min w 200 stC
Przed podaniem posypujemy wszystko pozostałą częścią ziół.
Bardzo fajny pomysl:)
OdpowiedzUsuńNa początku nie wiedziałam co z tym zrobić. Nadziewać, nadziewać...
UsuńMakaron pyszny. Danie poręczne :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń