sobota, 22 lutego 2014

Kapuśniaczki z bigosem.

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Były pierwszymi, które na prawdę mi wychodziły. Kocham je piec na różne sposoby. Na słodko, z letnimi owocami, na słono, jako "przygryzki", bułeczki, rogaliki i tym podobne.

Żeby wyszło najlepsze ciasto drożdżowe trzeba odpowiednio do niego podejść. Wyrabiać je ręcznie, bo nawet najlepszy mikser nie odda ciepła, potrzebnego do odpowiedniego wyrastania. Najlepiej jest też podgrzać mąkę do ciasta drożdżowego, gdyż wpływa to na szybkość przygotowania ciasta. Mówi się, że drożdżowiec może być jak worek bokserski do wyładowania napięcia, jak dla mnie człowiek zły robi złego drożdżowca ;)

Dzisiejsza wersja drożdżowa połączona jest z dobrej jakości bigosem. Powstały przez to kapuśniaczki. 



  • 350 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych

Robimy zaczyn z połowy mleka, drożdży, cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodać do niej pozostałe mleko, masło, jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże.
Zagniatamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę, do podwojenia ilości.

Ciasto dzielimy na połowy. Każdą rozwałkowujemy, kładąc na każdy kawałek bigos. Sklejamy boki tworząc coś w rodzaju rolady. Zabezpieczamy łączenie przez rozklejeniem i kroimy na kawałki.

Każdy kawałek kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Każdy kapuśniaczek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.

Przykrywamy lnianą ściereczka i jeszcze dajemy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Ewentualnie można blachę wsadzić do zimnego piekarnika i dopiero włączyć go do temperatury 200 stC.

Piec około 20 minut - do apetycznego zbrązowienia.



Nie zawsze mam w domy gotową kapustę kiszoną czy bigos. Do tego przepisu użyłam zatem gotowego dania firmy Łabimex, z którą współpracuję.

Firma, o daniu napisała:

Dania gotowe to grupa produktów stworzonych z myślą o ludziach bardzo aktywnych zawodowo oraz ich rodzinach, którzy nie mogą sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie obiadów w zaciszu domowej kuchni. Z drugiej jednak strony brak czasu nie może pozbawiać tych osób możliwości spożycia smacznego, tradycyjnego i domowego posiłku.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tej grupie społeczeństwa oraz pozostałym, którzy nieoczekiwanie mogą znaleźć się w sytuacji wyższej konieczności przygotowania błyskawicznego obiadu , np. przy okazji niezapowiedzianej wizyty znajomych, stworzyliśmy szeroką gamę dań gotowych , których przygotowanie sprowadza się do podgrzania i ewentualnego doprawienia według indywidualnych preferencji smakowych.

Dania gotowe naszej firmy produkowane są według receptur tradycyjnej kuchni polskiej w asortymentach preferowanych przez szeroką grupę konsumentów.
Surowce do naszych produktów pozyskujemy z własnej bazy surowcowej zlokalizowanej na terenie Wielkopolski od stałych i sprawdzonych dostawców, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie możemy otrzymać świeże i pachnące warzywa, aromatyczne przyprawy czy najlepszej jakości mięso. To wszystko daje w efekcie produkt, który z cała pewnością godnie zastąpi tradycyjny domowy posiłek.


Jak dla mnie, to najlepsze wyjście przy niespodziewanych sytuacjach. Szczególnie w wersji rodzinnej.  Nie raz ratuje mnie z opresji i pozwala nadrobić kulinarne braki.

2 komentarze:

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...