sobota, 7 kwietnia 2012

Kalafiorowa kremowa

Kalafiorowa jest pyszna. Niestety Kinga za tą tradycyjną nie przepada. Zrobiłam więc jej krem kalafiorowy z prażonymi nasionami i własnoręcznie, przez Nią, wyhodowaną rzeżuchą.



Cebula
Kilka róż kalafiora
Ziemniak
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera
Pół litra rosołu

Wszystko kroimy w kostkę.
Cebulę podsmażamy na maśle. Do niej dodajemy warzywa, które gdy się obsmażą nieco, zalewamy rosołem lub wywarem warzywnym (jakoś tu bardziej pasuje mi tradycyjny rosół) i gotujemy. Gdy zaczną mięknąć wrzucamy kalafior i wszystko gotujemy do miękkości.
Oczywiście przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem.

Przed podaniem prażymy nasiona, siekamy ulubione zioła, którymi w tym przypadku jest rzeżucha i zajadamy się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...