czwartek, 7 marca 2013

Keks bananowy

Z bananami u nas jest tak, że albo się ich pragnie, ale nie chce się wyskoczyć do sklepu, albo leżą zapomniane, aż się ktoś nad nimi ulituje i przerobi ;)
Dzisiejsza "przeróbka" bananowa jest prawdziwym rarytasem więc śmiem twierdzić, że o bananach zapominamy specjalnie, żeby własnie takie wypieki gościły na naszych podniebieniach :)


Składniki na długą keksówkę:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 4 banany - najlepiej mocno dojrzałe
  • garść rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej, kandyzowanej
  • garść pokrojonych w paski, suszonych moreli
  • garść pokrojonych śliwek suszonych
  • około szklanki orzechów włoskich
  • około 4 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g masła


Pieczenie

Banany rozgniatamy dokładnie w misce, do której następnie dodajemy jajka i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy
W drugiej misce, mieszamy z sobą składniki suche.
Do "mokrych" składników dodajemy suche i delikatnie je mieszamy tak, żeby składniki delikatnie się z sobą połączyły.
Dodajemy przygotowane wcześniej bakalie.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypując je orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 60 min w 180 stC, około 10 minut przed końcem przykrywając folia aluminiową blachę, żeby nie spalić orzechów.





Pomysł zaczerpnęłyśmy z Małej Cukierenki.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażynko.
      Jest pyszny i już wiem, że będzie ciastem na największe okazje, z Bożym Narodzeniem na czele :)

      Usuń
  2. Raju ... ale on wygląda ...
    Zdecydowanie na noc nie powinnam takich rzeczy oglądać he he ...
    Zrobię na pewno ...
    Dziękuję za przepis ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda zrób z pokochasz go jak każdy, który choć raz go jadł :)

      Usuń
  3. Ale pięknie i smacznie wygląda!
    Piekłam ostatnio chlebek bananowy, był pyszny.
    Ciasto też spróbuję, tylko z tymi dojrzałymi bananami...może być problem:-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, banany wsadzisz do woreczka z jabłkiem i już masz dojrzałe :)
      Koks jest wart wypróbowania.
      Dziękuję za odwiedziny

      Usuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...