czwartek, 7 marca 2013

Keks bananowy

Z bananami u nas jest tak, że albo się ich pragnie, ale nie chce się wyskoczyć do sklepu, albo leżą zapomniane, aż się ktoś nad nimi ulituje i przerobi ;)
Dzisiejsza "przeróbka" bananowa jest prawdziwym rarytasem więc śmiem twierdzić, że o bananach zapominamy specjalnie, żeby własnie takie wypieki gościły na naszych podniebieniach :)


Składniki na długą keksówkę:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 4 banany - najlepiej mocno dojrzałe
  • garść rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej, kandyzowanej
  • garść pokrojonych w paski, suszonych moreli
  • garść pokrojonych śliwek suszonych
  • około szklanki orzechów włoskich
  • około 4 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g masła


Pieczenie

Banany rozgniatamy dokładnie w misce, do której następnie dodajemy jajka i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy
W drugiej misce, mieszamy z sobą składniki suche.
Do "mokrych" składników dodajemy suche i delikatnie je mieszamy tak, żeby składniki delikatnie się z sobą połączyły.
Dodajemy przygotowane wcześniej bakalie.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypując je orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 60 min w 180 stC, około 10 minut przed końcem przykrywając folia aluminiową blachę, żeby nie spalić orzechów.





Pomysł zaczerpnęłyśmy z Małej Cukierenki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...