środa, 20 marca 2013

Kostka alpejska

Przed chwila rozpoczęła się astronomiczna wiosna. Patrząc na płatki śniegu, padające za oknem już chyba z drugi dzień, nie przyszło nam do głowy nic, prócz uczczenia tego prawdziwie...zimowym ciastem :)


Ciasto biszkoptowe na dużą blachę:
  • 3 duże jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pól szklanki cukru
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
  • 180 gram masła
  • puszka masy kajmakowej
  • około 300 gram pokruszonych bez

Masa śmietanowa:
  • 500 ml kremówki
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:


Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno, dodając w trakcie końcowego ubijania cukier a następnie i żółtka, wbijając po jednym. 
Do puszystej masy wsypać przesiane mąki, proszek i kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stC i piec ok.20-25 minut.

Krem kajmakowo-bezowy: 
Miękkie masło utrzeć na puch. Do niego dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. 
Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

Masa śmietanowa: 
Śmietanę ubić na sztywno, wlewając na koniec, wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę.


Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, potem bitą śmietanę i wszystko sypać tartą, gorzką czekoladą.




Ciasto jest przepyszne.
Polecamy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...