Przed chwila rozpoczęła się astronomiczna wiosna. Patrząc na płatki śniegu, padające za oknem już chyba z drugi dzień, nie przyszło nam do głowy nic, prócz uczczenia tego prawdziwie...zimowym ciastem :)
Ciasto biszkoptowe na dużą blachę:
- 3 duże jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- pól szklanki cukru
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
- 180 gram masła
- puszka masy kajmakowej
- około 300 gram pokruszonych bez
Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając w trakcie końcowego ubijania cukier a następnie i żółtka, wbijając po jednym.
Do puszystej masy wsypać przesiane mąki, proszek i kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stC i piec ok.20-25 minut.
Krem kajmakowo-bezowy:
Miękkie masło utrzeć na puch. Do niego dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować.
Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
Masa śmietanowa:
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, wlewając na koniec, wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę.
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, potem bitą śmietanę i wszystko sypać tartą, gorzką czekoladą.
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, potem bitą śmietanę i wszystko sypać tartą, gorzką czekoladą.
Ciasto jest przepyszne.
Polecamy
Gosiu, ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, gdy nie robiłaś nigdy. Jeśli nie robiłaś...oj to wiesz, że warto :)
Usuń