poniedziałek, 23 marca 2015

Chlebek mniszkowy






Co roku robię, na zimę, konfiturę z płatków mniszka lekarskiego. Używam ich potem, zazwyczaj, do herbaty, gdy za oknem szczypie w nosy mróz a w kościach jakby coś łamało. Konfitura poprawia nastrój, dodaje energii i wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Rozgrzewa, dzięki imbirowi, pokrzepia skórką pomarańczy, dodaje orzeźwienia. Ponadto wygląda bardzo wiosennie, radośnie i energetyzująco.

W zeszłym roku, konfitury z płatków mniszka, zrobiłam ponad nasze potrzeby. Część została rozdana, część zjedzona, teraz robię miejsca nowym przetworom. W końcu wiosna za oknem już żółci się forsycją. Tylko patrzeć, aż obsypie łąki mleczami.
Przepis na konfiturę pisałam dla czasopisma „Żyjmy Dłużej”, z którym współpracowałam w zeszłym roku. Nie kupicie już wydania, chyba, że w jakimś redakcyjnym archiwum, więc postanowiłam wkleić zdjęcie pochodzące z numeru 6/2014. Zachęcam do przygotowania swojego „słońca w słoiku”.



W ramach akcji wykorzystywania zeszłorocznych przetworów z mniszka, przygotowałam pyszny, drożdżowych chlebek mniszkowy.  Jest delikatny w smaku, pełen aromatu, zdrowy. Wspaniale nadaje się na pierwsze, wiosenne spacery po lesie, zabawy na łące, pikniki.

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 22 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 75 g masła, miękkiego lub rozpuszczonego i przestudzonego
  • otarta skórka z cytryny
  • słoiczek konfitury z płatków mniszka

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka. Zaczyn lekko mieszamy z mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru i mleka, sól, roztopione, ale chłodne masło, skórkę otartą ze sparzonej cytryny i rozbełtane jaja. Wyrabiamy ciasto drożdżowe drewnianą łyżką albo ręką – ciasto będzie delikatne, klejące. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 1 godz. do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozciągamy, nakładamy na nie konfiturę i składamy tak, żeby płatki mniszka znalazły się wewnątrz „koperty”. Chlebek odstawiamy na ok 10 min do „napuszenia”. Po tym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na około 30 - 35 min.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...