Co roku robię, na zimę, konfiturę z płatków mniszka
lekarskiego. Używam ich potem, zazwyczaj, do herbaty, gdy za oknem szczypie w
nosy mróz a w kościach jakby coś łamało. Konfitura poprawia nastrój, dodaje energii
i wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Rozgrzewa, dzięki imbirowi, pokrzepia
skórką pomarańczy, dodaje orzeźwienia. Ponadto wygląda bardzo wiosennie,
radośnie i energetyzująco.
W zeszłym roku, konfitury z płatków mniszka, zrobiłam ponad nasze
potrzeby. Część została rozdana, część zjedzona, teraz robię miejsca nowym
przetworom. W końcu wiosna za oknem już żółci się forsycją. Tylko patrzeć, aż
obsypie łąki mleczami.
Przepis na konfiturę pisałam dla czasopisma „Żyjmy Dłużej”,
z którym współpracowałam w zeszłym roku. Nie kupicie już wydania, chyba, że w
jakimś redakcyjnym archiwum, więc postanowiłam wkleić zdjęcie pochodzące z
numeru 6/2014. Zachęcam do przygotowania swojego „słońca w słoiku”.
W ramach akcji wykorzystywania zeszłorocznych przetworów z
mniszka, przygotowałam pyszny, drożdżowych chlebek mniszkowy. Jest delikatny w smaku, pełen aromatu, zdrowy.
Wspaniale nadaje się na pierwsze, wiosenne spacery po lesie, zabawy na łące,
pikniki.
Potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 22 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 75 g masła, miękkiego lub rozpuszczonego i przestudzonego
- otarta skórka z cytryny
- słoiczek konfitury z płatków mniszka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie,
w które wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka.
Zaczyn lekko mieszamy z mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15
min do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru i mleka, sól, roztopione, ale
chłodne masło, skórkę otartą ze sparzonej cytryny i rozbełtane jaja. Wyrabiamy
ciasto drożdżowe drewnianą łyżką albo ręką – ciasto będzie delikatne, klejące.
Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około
1 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Delikatnie rozciągamy, nakładamy na nie konfiturę i składamy tak, żeby płatki
mniszka znalazły się wewnątrz „koperty”. Chlebek odstawiamy na ok 10 min do „napuszenia”.
Po tym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na około 30 - 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy