Wciąż próbuję
okiełznać kuchenkę z piekarnikiem, którą zastałam w mieszkaniu. Ma gazowy
piekarnik, do którego zupełnie nie byłam przyzwyczajona. Raz mi ciasto wysuszy,
raz nie dopiecze. Zastanawiam się, czy czasami termostat w nim zamontowany nie
jest przestawiony, może rozstrojony. Dlatego cenię mało skomplikowane wypieki.
Takie, które nie zawodzą a jednocześnie wyglądają okazale.
Waniliowe,
delikatne, proste, szybkie ciasto jest jednym z takich ciast. Mogłabym mnożyć
opis zalet tego placka. Jest wilgotne, puszyste a do przygotowania, prócz
tradycyjnych produktów potrzebuje jedynie kubeczka po jogurcie. Za jego pomocą
można odmierzyć odpowiednie porcje mąki czy cukru. To jeden z moich ulubionych
wypieków, zaraz obok placka odmierzanego łyżkami. Oba mają jedną, bardzo ważną
zaletę – udają się zawsze i, zdaje się, że każdemu.
Potrzebujemy:
- mały, 130 g kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- truskawki – około 250 g
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Jogurt
naturalny, rozbełtane jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy mieszamy w misce.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia,
mieszamy. Składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie je łączymy.
Ciasto wlewamy do, wyłożonej papierem, formy do pieczenia. Na wierzch układamy
zamaczane w mące truskawki.
Ciasto
pieczemy ok 45 min w 180 stC, do suchego patyczka.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czyli miseczkę z czekoladą kładziemy nad gotującą się wodą. Nanosimy czekoladę na ciasto. Ja użyłam tradycyjnej strzykawki do zrobienia wzorku na cieście. Oczywiście polewą można pokryć cały placek.
Truskawki
wkładamy do mąki, przed ułożeniem ich na ciasto, żeby nie utonęły w placku.
Mąka powoduje, że owoce pozostają na wierzchu. Podobne efekty uzyskamy z
wykorzystaniem cukru.
Ciasta
kubeczkowego, podobnie jak odmierzanego łyżkami, nie musimy długo miksować. Nie
raz wystarczy wręcz przemieszanie wszystkiego łyżką. Dzięki temu ciasto będzie miało
odpowiednią teksturę, delikatność i pulchność. To tak samo, jak w przypadku dobrych
muffin. Ciasto na nie nigdy nie powinno być długo miksowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy