niedziela, 1 marca 2015

Ciasto kubeczkowe



Wciąż próbuję okiełznać kuchenkę z piekarnikiem, którą zastałam w mieszkaniu. Ma gazowy piekarnik, do którego zupełnie nie byłam przyzwyczajona. Raz mi ciasto wysuszy, raz nie dopiecze. Zastanawiam się, czy czasami termostat w nim zamontowany nie jest przestawiony, może rozstrojony. Dlatego cenię mało skomplikowane wypieki. Takie, które nie zawodzą a jednocześnie wyglądają okazale.
Waniliowe, delikatne, proste, szybkie ciasto jest jednym z takich ciast. Mogłabym mnożyć opis zalet tego placka. Jest wilgotne, puszyste a do przygotowania, prócz tradycyjnych produktów potrzebuje jedynie kubeczka po jogurcie. Za jego pomocą można odmierzyć odpowiednie porcje mąki czy cukru. To jeden z moich ulubionych wypieków, zaraz obok placka odmierzanego łyżkami. Oba mają jedną, bardzo ważną zaletę – udają się zawsze i, zdaje się, że każdemu.

Potrzebujemy:

  • mały, 130 g kubeczek jogurtu naturalnego 
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • truskawki – około 250 g
  • 100 g czekolady mlecznej


Przygotowanie:

Jogurt naturalny, rozbełtane jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy mieszamy w misce. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie je łączymy. Ciasto wlewamy do, wyłożonej papierem, formy do pieczenia. Na wierzch układamy zamaczane w mące truskawki.
Ciasto pieczemy ok 45 min w 180 stC, do suchego patyczka.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czyli miseczkę z czekoladą kładziemy nad gotującą się wodą. Nanosimy czekoladę na ciasto. Ja użyłam tradycyjnej strzykawki do zrobienia wzorku na cieście. Oczywiście polewą można pokryć cały placek.


Truskawki wkładamy do mąki, przed ułożeniem ich na ciasto, żeby nie utonęły w placku. Mąka powoduje, że owoce pozostają na wierzchu. Podobne efekty uzyskamy z wykorzystaniem cukru.
Ciasta kubeczkowego, podobnie jak odmierzanego łyżkami, nie musimy długo miksować. Nie raz wystarczy wręcz przemieszanie wszystkiego łyżką. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią teksturę, delikatność i pulchność. To tak samo, jak w przypadku dobrych muffin. Ciasto na nie nigdy nie powinno być długo miksowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...