czwartek, 25 lipca 2013

Cukinia zapiekana z ryżem.



  • mała cukinia
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • szklanka ryżu czerwonego, naturalnego lub innego, ulubionego
  • 200 g sera koziego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy. My robimy to łyżką do melona, dzięki czemu powstają nam cukiniowe kulki, które również używamy do dania.
Cukinię solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.

Część środka z wydrążania cukinii siekamy, mieszamy z ugotowanym ryżem, 150 g sera koziego i ziołami. Również dodajemy podsmażone na oleju pieczarki i kostkę marchewkową. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy a powstałą masę nakładamy do wydrążonych wcześniej cukinii. Dodatkowo kładziemy na górę kulki cukiniowe i i płatki pozostałego sera koziego.

Pieczemy je w piekarniku, w 180 stC.
Początkowo pod folia aluminiową, przez około 10 minut, a następnie bez niej, kolejne 20 minut.

Możemy posypać jeszcze ziołami, które pozostawiliśmy podczas przygotowywania farszu.


Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...