- mała cukinia
- marchewka
- kilka pieczarek
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka zielonej pietruszki
- szklanka ryżu czerwonego, naturalnego lub innego, ulubionego
- 200 g sera koziego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Cukinię solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Część środka z wydrążania cukinii siekamy, mieszamy z ugotowanym ryżem, 150 g sera koziego i ziołami. Również dodajemy podsmażone na oleju pieczarki i kostkę marchewkową. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy a powstałą masę nakładamy do wydrążonych wcześniej cukinii. Dodatkowo kładziemy na górę kulki cukiniowe i i płatki pozostałego sera koziego.
Pieczemy je w piekarniku, w 180 stC.
Początkowo pod folia aluminiową, przez około 10 minut, a następnie bez niej, kolejne 20 minut.
Możemy posypać jeszcze ziołami, które pozostawiliśmy podczas przygotowywania farszu.
Smacznego
Uwielbiam zapiekaną cukinię! Zapraszam do mnie http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZ przyjemnością odwiedzę Cię.
Wygląda pysznie! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie.
Usuńświetny pomysł:) moje ulubione letnie danie:)
OdpowiedzUsuńCały obiad w jednej małej roślinie z paroma dodatkami :)
Usuń