wtorek, 23 lipca 2013

Lody dla ochłody

Wszyscy naokoło robią lody. Pozazdrościłyśmy więc z Kinga i zakupiłyśmy sobie odpowiednią maszynerię. Nie była droga, bo ledwo 70 zł kosztowała i nijak, cenowo, miała się do polecanych urządzeń, ale jesteśmy z niej niesamowicie zadowolone. Zakupu dokonałyśmy w dyskoncie Biedronka i zachęcamy każdego niezdecydowanego bo, warto.
Testy poszły nam smacznie i gładko a z maszyny wyszły prawdziwe pyszności.
Z obserwacji wyszło nam, że:

  • pierwsze mrożenie misy musi być jak najdłuższe. Nawet polecałabym przedłużyć to 24 godzinne gdyż wówczas skraca się robienie lodów z około 40 minut do bagatela 20.
  • w misie można kombinować. nie tylko ucierać lody na jajkach - koniecznie sparzonych, ale i robić sorbety, lody na śmietanie itd
  • w sumie od 3 tygodni misa nasza stoi w zamrażalce i nic jej nie jest. Przy długim mrożeniu misy można nawet zrobić dwa rodzaje lodów "za jednym posiedzeniem" przemywając szybko ciepłą wodą jej wnętrze i rozpoczynając nową produkcję, z przygotowanych wcześniej produktów
  • użycie do lodów kremówki ubitej wpływa na delikatność lodów. Przy śmietanie nie ubitej mamy mniejszą "puchatość" lodów
  • dobrze jest przecierać owoce pestkowe, bowiem zamrożone bywają nieprzyjemne w jedzeniu jeśli do tego możemy "poszczycić się" jakimiś ubytkami kostnymi :)
  • i uwaga najważniejsza - nie ma co się zastanawiać bo wykupią :)




Przepis ten pochodzi z dołączonej do maszynki ulotki.
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • garść orzechów pokruszonych, rodzynek (nasze dodatki dostarczyła firma BackMit)
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i ubitą na sztywną pianę śmietanę. Wszystko wlewamy do misy urządzenia i kręcimy lody.
Gdy masa zaczyna gęstnieć dosypujemy dodatki.




***


Lody sezamowe / chałwowe


  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek podprażonych i utartych nasion sezamu (BackMit)
Na początku przygotowujemy "smak identyczny z chałwowym" czyli prażymy na suchej patelni nasiona sezamu, które następnie dokładnie rozdrabniamy. Można to zrobić albo w blenderze, albo w moździerzu.

Do misy urządzenia do robienia lodów wlewamy składniki i wsypujemy naszą pastę sezamową. Kręcimy lody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.




 ***


Lody śmietankowe najprostsze.

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego - dla delikatnego smaku
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrami a wszystko przekładamy do misy maszynki do lodów, po czym kręcimy lody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Do tych lodów można dokładać dosłownie wszystko, co w ręce nam wpadnie.




 ***


Lody truskawkowe

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek miodu
  • 2 żółtka
  • 200 g truskawek
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu
Żółtka z miodem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ja do jogurtu i wszystko wlewamy do maszynki, do lodów.
Osobno widelcem rozdrabniamy truskawki.
Gdy masa jest w połowie przygotowana wlewamy masę truskawkową do powstających lodów, oraz wsypujemy pieprz.




Lody robione na żółtkach są aksamitne i "bardziej treściwe". Te na samej śmietanie są lekkie i delikatne. Robione na bazie jogurtów dają kwaskawego posmaku i, jak mawia Kinga, "ślizgają się" po podniebieniu. Sorbetów jeszcze nie pokazałyśmy, ale są cudowne.

Ogólnie trzeba:

  1. Kupić maszynkę
  2. Wymyć ją, dokładnie osuszając, szczególnie misę
  3. Misę zapakować w woreczek foliowy, torbę itd i,m włożyć do zamrażalnika na minimum 24 godziny
  4. Przygotować składniki, które szybko wrzuci się do misy włożonej z powrotem do urządzenia
  5. Nacisnąć guzik i...czekać
Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...