Wszyscy naokoło robią lody. Pozazdrościłyśmy więc z Kinga i zakupiłyśmy sobie odpowiednią maszynerię. Nie była droga, bo ledwo 70 zł kosztowała i nijak, cenowo, miała się do polecanych urządzeń, ale jesteśmy z niej niesamowicie zadowolone. Zakupu dokonałyśmy w dyskoncie Biedronka i zachęcamy każdego niezdecydowanego bo, warto.
Testy poszły nam smacznie i gładko a z maszyny wyszły prawdziwe pyszności.
Z obserwacji wyszło nam, że:
- pierwsze mrożenie misy musi być jak najdłuższe. Nawet polecałabym przedłużyć to 24 godzinne gdyż wówczas skraca się robienie lodów z około 40 minut do bagatela 20.
- w misie można kombinować. nie tylko ucierać lody na jajkach - koniecznie sparzonych, ale i robić sorbety, lody na śmietanie itd
- w sumie od 3 tygodni misa nasza stoi w zamrażalce i nic jej nie jest. Przy długim mrożeniu misy można nawet zrobić dwa rodzaje lodów "za jednym posiedzeniem" przemywając szybko ciepłą wodą jej wnętrze i rozpoczynając nową produkcję, z przygotowanych wcześniej produktów
- użycie do lodów kremówki ubitej wpływa na delikatność lodów. Przy śmietanie nie ubitej mamy mniejszą "puchatość" lodów
- dobrze jest przecierać owoce pestkowe, bowiem zamrożone bywają nieprzyjemne w jedzeniu jeśli do tego możemy "poszczycić się" jakimiś ubytkami kostnymi :)
- i uwaga najważniejsza - nie ma co się zastanawiać bo wykupią :)
Przepis ten pochodzi z dołączonej do maszynki ulotki.
- 2 żółtka
- 200 ml mleka
- 200 ml kremówki
- 70 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- garść orzechów pokruszonych, rodzynek (nasze dodatki dostarczyła firma BackMit)
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i ubitą na sztywną pianę śmietanę. Wszystko wlewamy do misy urządzenia i kręcimy lody.
Gdy masa zaczyna gęstnieć dosypujemy dodatki.
***
Lody sezamowe / chałwowe
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 5 łyżek podprażonych i utartych nasion sezamu (BackMit)
Na początku przygotowujemy "smak identyczny z chałwowym" czyli prażymy na suchej patelni nasiona sezamu, które następnie dokładnie rozdrabniamy. Można to zrobić albo w blenderze, albo w moździerzu.
Do misy urządzenia do robienia lodów wlewamy składniki i wsypujemy naszą pastę sezamową. Kręcimy lody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
***
Lody śmietankowe najprostsze.
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego - dla delikatnego smaku
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrami a wszystko przekładamy do misy maszynki do lodów, po czym kręcimy lody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do tych lodów można dokładać dosłownie wszystko, co w ręce nam wpadnie.
***
Lody truskawkowe
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek miodu
- 2 żółtka
- 200 g truskawek
- pół łyżeczki czerwonego pieprzu
Żółtka z miodem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ja do jogurtu i wszystko wlewamy do maszynki, do lodów.
Osobno widelcem rozdrabniamy truskawki.
Gdy masa jest w połowie przygotowana wlewamy masę truskawkową do powstających lodów, oraz wsypujemy pieprz.
Ogólnie trzeba:
- Kupić maszynkę
- Wymyć ją, dokładnie osuszając, szczególnie misę
- Misę zapakować w woreczek foliowy, torbę itd i,m włożyć do zamrażalnika na minimum 24 godziny
- Przygotować składniki, które szybko wrzuci się do misy włożonej z powrotem do urządzenia
- Nacisnąć guzik i...czekać
Smacznego
nie ma nic lepszego latem niż pyszne lody:)
OdpowiedzUsuńA jak jeszcze w smakach, które tylko nam się zamarzą...bosko
UsuńMałgosiu - kusisz !!! Kusicielko !!!
OdpowiedzUsuńKuszę, póki machineria w sklepie ;)
Usuń