środa, 3 lipca 2013

Solo zapiekanka.

Zapiekanki są dobre, popularne i bywają wybawieniem dla zalegających "resztek". Gdy jednak, tak jak nas dwóch, i zapiekanka może być nie lada wyzwaniem, warto pomyśleć nad zrobieniem jej miniaturowej wersji.  My, takie wersje solo robimy z prawie każdych warzyw, rozpoczynając na ziemniakach a kończąc na burakach czy kalarepie. Robimy je cały rok. Przy wiosennych warzywach nawet nie podgotowujemy ich wstępnie, co przy "starych" ziemniakach jest raczej zalecane. Do środka wkładamy wędliny, nawet te z obiadu, cebulkę czy por, jakiś serek przysychający. Posypujemy je grubą sola morską, owijamy boczkiem, pakujemy w piersi kurczaka. 
Obowiązuje ogólna zasada. Nie ma zasad :) Co nam w ręce wpadnie można zamienić na zapiekankę ;)


  • po ziemniaku na osobę
  • 100 g sera żółtego
  • kawałek kiełbasy
  • po plasterku wędzonego boczku na osobę
  • świeże zioła typu majeranek, natka pietruszki itd
  • pieprz
  • sól gruba
  • olej smakowy - ja użyłam Kujawskiego z czosnkiem
Ziemniaki kroimy w paseczki, pozostawiając na dole w miarę stabilną, nie przeciętą część. Przestrzenie między powstałymi płatkami solimy i pieprzymy oraz, nacieramy posiekanymi ziołami. Do każdej przestrzeni wkładamy pokrojone w plasterki: kiełbasę, cebule, boczek wędzony i ser.
Powstałe zapiekanki układamy na blasze do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą czy na przykład olejem smakowym Kujawski - ja użyłam tego z czosnkiem i zapiekamy około 30 minut w 180 stC -(do zmięknięcia ziemniaka, roztopienia sera itd...każdy znajdzie łatwo swój złoty środek.)

Przed podaniem można zapiekanki posypać tartym serem, doprawić, polać ulubionym sosem itd.
Podawać np z serkiem białym we poznańskiego przepisu, zwanego gzikiem :)




Nasz Gzik został zrobiony z:
  • 250 g serka twarogowego, śmietankowego, miejscowej mleczarni
  • połowy pęczka rzodkiewek
  • połowy pęczka szczypiorku
  • połowy pęczka zielonej pietruszki
  • ogórka zielonego, startego na tarce warzywnej, grubej
  • ok 100 ml śmietany
Wszystko zostało posiekane, potarte itd a, następnie wymieszane z serem twarogowym, co dodatkowo rozrzedzono śmietaną i doprawiono do smaku - PYCHA


Polecamy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...