Zapiekanki są dobre, popularne i bywają wybawieniem dla zalegających "resztek". Gdy jednak, tak jak nas dwóch, i zapiekanka może być nie lada wyzwaniem, warto pomyśleć nad zrobieniem jej miniaturowej wersji. My, takie wersje solo robimy z prawie każdych warzyw, rozpoczynając na ziemniakach a kończąc na burakach czy kalarepie. Robimy je cały rok. Przy wiosennych warzywach nawet nie podgotowujemy ich wstępnie, co przy "starych" ziemniakach jest raczej zalecane. Do środka wkładamy wędliny, nawet te z obiadu, cebulkę czy por, jakiś serek przysychający. Posypujemy je grubą sola morską, owijamy boczkiem, pakujemy w piersi kurczaka.
Obowiązuje ogólna zasada. Nie ma zasad :) Co nam w ręce wpadnie można zamienić na zapiekankę ;)
- po ziemniaku na osobę
- 100 g sera żółtego
- kawałek kiełbasy
- po plasterku wędzonego boczku na osobę
- świeże zioła typu majeranek, natka pietruszki itd
- pieprz
- sól gruba
- olej smakowy - ja użyłam Kujawskiego z czosnkiem
Ziemniaki kroimy w paseczki, pozostawiając na dole w miarę stabilną, nie przeciętą część. Przestrzenie między powstałymi płatkami solimy i pieprzymy oraz, nacieramy posiekanymi ziołami. Do każdej przestrzeni wkładamy pokrojone w plasterki: kiełbasę, cebule, boczek wędzony i ser.
Powstałe zapiekanki układamy na blasze do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą czy na przykład olejem smakowym Kujawski - ja użyłam tego z czosnkiem i zapiekamy około 30 minut w 180 stC -(do zmięknięcia ziemniaka, roztopienia sera itd...każdy znajdzie łatwo swój złoty środek.)
Przed podaniem można zapiekanki posypać tartym serem, doprawić, polać ulubionym sosem itd.
Podawać np z serkiem białym we poznańskiego przepisu, zwanego gzikiem :)
Nasz Gzik został zrobiony z:
- 250 g serka twarogowego, śmietankowego, miejscowej mleczarni
- połowy pęczka rzodkiewek
- połowy pęczka szczypiorku
- połowy pęczka zielonej pietruszki
- ogórka zielonego, startego na tarce warzywnej, grubej
- ok 100 ml śmietany
Wszystko zostało posiekane, potarte itd a, następnie wymieszane z serem twarogowym, co dodatkowo rozrzedzono śmietaną i doprawiono do smaku - PYCHA
Polecamy
Mniam, mniam, mniam... aż nie wiem co napisać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Dziękuję serdecznie, również za zaproszenie - skorzystam
UsuńWidziałam już te ziemniaczki, ale dopiero ty zachęciłaś mnie do wypróbowania tego przepisu. Pozdrawiam sympatyczne dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńW tych ziemniakach jest to fantastyczne, że cokolwiek włożysz między płatki, na pewno będzie pysznie :)
UsuńŚciskam