Tartaletki uwielbiamy wtedy, gdy z kuchni "wychodzi" parę rzeczy. Ciasto maślane, kruche, rozpływa się w ustach a środek aksamitnie dopełnia całości. Nasz farsz dodatkowo rozpieścił całe ciała. Składał się z sera koziego, delikatnego, pysznego, muskającego podniebienie, tartej mozzarelli, równie niebiańskiej oraz kurek, jednych z najwspanialszych grzybów z naszych lasów. Do tego z balkonu urwałyśmy świeże zioła - pietruszkę, koperek i bazylie miniaturową a całość dopełniłyśmy kiełbaskami Łabimex, które mamy sposobność próbować.
Wszystko wyszło nie tylko pyszne ale fantastycznie piękne.
Tartaletki
- półtora szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 100 g mocno zimnego masła
- około 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy. Gotowe, elastyczne ciasto, wsadzamy w folii do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy, nieco większe od foremek, okręgi. Wkładamy je do foremek i dociskamy delikatnie do ścianek. Dno nakłuwamy widelcem a wszystko przykrywamy zmiętym papierem do pieczenia, obciążonym np fasolą czy grochem.Podpiekamy w 180 stC około 30 min - aż zezłocą się.
Farsz
- 2 szklanki kurek
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- garść posiekanych ziół
- 4 łyżki mozzarelli
- 110 g sera koziego
- 1 jajko
- pół szklanki śmietanki kremówk
- sól
- pieprz
Kurki oczyszczamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy grzyby zaczną mięknąć dodajemy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko odstawiamy do przestygnięcia.Gdy grzyby ostygną dodajemy do nich zioła, mozzarellę, ser kozi i jajko połączone z kremówką. Wszystko mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Farsz przekładamy do podpieczonych podkładów,na niego kładziemy po dwie kiełbaski i pieczemy dalsze 20 minut.
Skorzystałyśmy z kiełbasek firmy Łabimex.
Firma o swoim produkcie napisała:
KIEŁBASKI W SOSIE MEKSYKAŃSKIM
Nowa linia dań gotowych pod marką ŁABIŃSKI to wyjście naprzeciw Państwa oczekiwaniom. Są to pyszne dania dla tych wszystkich, którzy cały czas wracają myślami do dawnych, tradycyjnych smaków domowego obiadu.
Wizytówką naszych nowych dań są duże kawałki polskiego mięsa, aromatyczne sosy oraz naturalne przyprawy. Różnorodne i unikalne produkty z pewnością zadowolą każdego.
Dla nas jest to bardzo delikatny produkt - mimo "meksykańskich" korzeni. Kiełbaski rozpływają się w ustach i dopełniają smakiem delikatniejsze, bezmięsne potrawy. Stały się odpowiednim produktem do naszego dzisiejszego dania.Oczywiście kiełbaski nie są tu konieczne bo, równie dobrze smakują tartaletki w wersji wegetariańskiej.
świetny pomysł:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńDziękuję za odwiedziny.