piątek, 28 czerwca 2013

Stewia - zdrowa slodkość

Dziś przedstawiamy stewię vel stevię :)


Przytaczając za strona Wikipedii:

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.

O stewii w skrócie:

  • Stewia to w pełni naturalny słodzik
  • Ma zero kalorii
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
  • Może być długo przechowywany
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
  • Stevia może być uprawiana samodzielnie


Pierwszy na rynku syrop ze Stevią proponuje nam, znany z bloga Łabimex.


Dla wszystkich, którzy uwielbiają syropy, a ich nie pili ze względu na "dbałość o linię". Łabimex ma coś wyjątkowego. Pierwszy na rynku syrop ze Stevią o obniżonej o 40 % kaloryczności.

Po prostu: STOP KALORIE. Nie myśl już o diecie - zachęcamy do skosztowania!

Syrop o obniżonej wartości kalorycznej ( o około 40% kcal mniej).

Syropy są wyśmienitej jakości, godne polecenia, nie zatracające wartości naturalnych smaków wspaniałych, polskich owoców.


Na naszym balkonie oczywiście rośnie krzak stewii.
Używamy jej w formie nie przetworzonej, prosto z krzaka czy suszonej. 
W zależności od, praktycznie zachcianki, liście mielimy, gnieciemy, kroimy itd a, potem wrzucamy do herbaty  (najlepiej w zalarzaczu), naleśników, ciast, mas do tortów itd.


  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru, najlepiej drobnego
  • około 3 łyżki świeżych liści stewii
  • łyżka oliwy
  • woda mineralna lub zwykła woda



Oczywiście, żeby zrobić dobre naleśniki, wszystkie składniki należy z sobą zmieszać bardzo dokładnie i smażyć na mocno rozgrzanej patelni w, jak najcieńszej postaci.


Zachęcamy do zapoznania się z tą rośliną. My znamy ją od dawna, gdy ciężko było ją jeszcze dostać. Teraz, prawie w każdym sklepie ogrodniczym sadzonki pysznią się w doniczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...