wtorek, 11 czerwca 2013

Owsianka

Owsianka zawsze kojarzyła mi się z kleikiem, prawie jak ryżowym, który zajada się z nietęgą miną przy jakiś sensacjach żołądkowych. Nigdy nie pomyślałabym, że może być tak pyszna.

Naszą owsiankę zrobiłyśmy na podstawie jednego z blogów. Niestety nie pamiętam już źródła, z którego korzystałyśmy, ale i tak w naszym przepisie zupełnie odeszłyśmy od faktycznego przepisu wyjściowego. To tylko potwierdza zasadę, że owsianka ma tak dużo postaci, ile jest osób, które ta przepyszną owsiankę zajadają.


  • szklanka mleka
  • 3 garści płatków owsianych, górskich
  • garść rodzynek
  • 8 moreli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
Zagotowujemy w rondelku mleko. Wsypujemy do niego płatki, rodzynki i pokrojone na cząstki morele - jeśli są suszone. Na bardzo małym ogniu, często mieszając, gotujemy płatki do momentu, aż większość mleka wchłonie się w płatki, a one same staną się miękkie.
Dodajemy miód czy choćby cukier, podprażone wcześniej, na suchej patelni płatki migdałowe oraz orzechy a także cynamon.
Wszystko mieszamy razem i zajadamy ze smakiem.



To nasze ulubione śniadanie.
Ciepłe, smaczne, odżywcze i szybkie.
W sam raz przed wyjściem do przedszkola czy na spacer z psem ;)

Przy przepisie ponownie korzystałyśmy z produktów BackMit, które testujemy zawzięcie przekonując się, że produkty, wcale nie z najwyższej pułki cenowej, nie muszą być od razu najgorszej jakości.
Szczególnie podobają nam się płatki migdałowe, które są świetnie przygotowane, nie połamane i aromatyczne, jakby były przed chwilą zapakowane w torebkę.
Równie fajne są wszelkiego rodzaju orzechy tej firmy.
Jeszcze nie zawiodłyśmy się ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...