sobota, 15 czerwca 2013

Warsztaty kulinarne w Bulvar 24

Jakiś czas temu, uczestniczyłyśmy w warsztatach kulinarnych, organizowanych w naszym rodzimym mieście, w klubie Bulvat 24.
Zaproszenie na warsztaty otrzymałyśmy od jednego ze sponsorów - Merci Chef.  Obok przepysznych serów, ugościł nas tez ukochany Kupiec, który jeszcze na odchodne rzucił w nas kaszą ;)


Bardzo fajnym wydarzeniem, oczywiście,były same warsztaty, ale hitem okazało się, zaproszenie na nie również Kingi. Obawiałam się, że Mała nie wytrzyma, głównie czasowo, bo wróciłyśmy do domu koło 21...(Ona już śpi o 20) ale było fantastycznie, a Kingusia odespała wszystko następnego dnia ;)


Warsztaty omawiały bardzo bogata kuchnię francuską. Jadłyśmy takie frykasy jak Foie gras, sery kozie (przepyszny w popiole), francuską zupę cebulową polędwiczki wieprzowe w musztardzie francuskiej, czy sałatkę, która w dużej mierze była Kingi dziełem.


Sama atmosfera warsztatów była bardzo fajna. Przyjazne rozmowy, wrażenie odprężenia i luzu królowały. Przy gotowaniu posłuchałyśmy wywodów kucharzy i, ponad wszystko, podjadłyśmy wyśmienitych dań. Myślałam, że truskawki w czekoladzie, ozłocone jakimś proszkiem, którego nie mogę zidentyfikować, będę najbardziej Kindze smakowały, ale okazało się, że zupa cebulowa z grzanką i Foie gras na dole, wiodło prym i podbiło podniebienie najmłodszej kucharki :)


 Przepis opracowała prowadząca, Kasia Bartoń.

 Sałatka z orzechami i grzankami z serem kozim
4 duże garście roszponki
wewnętrzne liście endywii (sałaty można wymienić na ulubione gatunki)
1 mała cykoria
1 pęczek rzodkiewek
bochenek chleba na zakwasie
duża garść orzechów włoskich
150g miękkiego sera koziego
Dressing:
2 małe szalotki obrane i pokrojone w cienkie plasterki
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Umyj wszystkie liście sałat i osusz je. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki dressingu. Odstaw na później. Chleb pokrój w cienkie kromki i podpiecz je w piekarniku lub na patelni grillowej. Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj sałaty i rzodkiewki i posyp je orzechami. Polej sałatkę dressingiem i przemieszaj delikatnie. Grzanki połam na kawałeczki i posmaruj serem, można rozrzucić je na sałatce lub podać obok sałatki. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...