poniedziałek, 4 lutego 2013

Drożdżowe zawijańce z szynką


A dziś poczyniłyśmy drożdżowe zawijańce z szynką wołową, surową, dojrzewającą, suszoną Delux, którą to, jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia ;) kupiłyśmy w Lidlu. Niewiele jej było a wygląd zdradzał wyśmienity smak i nie wiedziałyśmy zbytnio co z taka ilością zrobić, żeby wydobyć z niej maksymalnie smak i nie zmarnować ani kawałeczka.
Szynka zatem czekała na lepszy czas i doczekała się zabawy z ciastem drożdżowym i super smakowymi olejami Kujawskimi - my użyłyśmy oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią - pyszne.



Składniki:
15 g margaryny Kasia
500 g mąki - może być mieszana
30 g drożdży
szklanka letniego mleka
2 jajka
pół łyżeczki cukru do drożdży
2 łyżeczki soli
łyżka soli gruboziarnistej do posypania
3 łyżki oleju smakowego z linii Kujawski ze smakiem tu Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
pieprz
plastry cienko ciętej szynki

Wykonanie:

Z łyżki mąki, rozkruszonych drożdży, cukru, pół szklanki mleka zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn ruszy, wlać go do pozostałych składników i wyrobić przez około 10 min elastyczne ciasto. 

Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte folia spożywczą, w ciepłym miejscu na około godzinę. 

Gdy ciasto podwoi objętość uformować z niego okrągły placek. Pociąć go nożem na 12 części (promieniście, jak tort). Każdy kawałek cienko rozwałkować. 


Powstałe trójkąty posmarować olejem, nałożyć na nie szynkę i zwinąć niezbyt ciasno. Zawinięte rogale położyć na wysmarowaną blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać grubą sola i popieprzyć.
Piec w 180 stC przez 30 min



A tu nasze oleje.
Nie zostałyśmy poproszone o ich recenzowanie, ale stwierdziłyśmy same, że warto wspomnieć o nowościach, które niedawno Kujawski "wypuścił" na runek. Jest więcej rodzai olejów smakowych Kujawskiego, ale do naszej kuchni zawitały pokazane dwa.
Początkowo podeszłyśmy do tej nowości sceptycznie, ale szybko przekonałyśmy się, że warto je sobie zakupić ponieważ zaskakują specyficznym, bardzo aromatycznym i doskonale skomponowanym smakiem. Nie palą się podczas smażenie, o czym byłyśmy wręcz przekonane, nie gorzknieją a, jeżeli zmieniają smak podczas podgrzewania, to jedynie na lepsze.
Mają też sporo zastosowania bowiem można używać je również na "surowo" odkrywając wyjątkowe smaki całkiem normalnych i od dawna znanych potraw.



Smacznego

*** 

I w temacie zrobiłyśmy też zawijańce a'la pizza, gdzie dodałyśmy przyprawy do pizzy formy Royal Brand


Zastosowana przyprawa jest naturalna, na próżno szukać w niej glutaminianu, poprawiaczy, ulepszaczy, antyutleniaczy i tym podobnych. Ba! Nawet soli nie dosypali! Mieszanka zawiera suszone zioła i warzywa i, już po otwarciu opakowania czuć zachwycający jej aromat. i Są tam pomidory, papryka, cebula, czosnek i zioła. Wszystko pocięte, nie zmiażdżone czy w inny sposób poszatkowane, łatwe do rozpoznania i oceny wizualnej. Zastosowana do pizzy, czy innego ciasta drożdżowego w tym temacie, w zupełności wystarcza do stworzenia wspaniałego smaku.
Jak dla mnie jest zdecydowanie godna polecenia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...