Kingusia mi się rozchorowała więc, chcąc przychylić biednemu dziecku nieba, zrobiłam dla niej odrywane drożdżówki z masą serowo-budyniową. Mocno wilgotne, drożdżowe -jak lubi, z ulubionymi dodatkami. Pierwszego dnia, mimo nęcącego zapachu spowijającego mieszkanie i okolice, nie zrobiły na Niej wrażenia, ale gdy nieco doszła do siebie, zajada aż miło. Podchodzi, odrywa je po kawałeczku i zachwala więc...trzeba podać dalej :)
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
120 g masła
4 łyżki cukru
1 jajo
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka mleka
cukier, gdyby budyń go nie posiadał
250 g sera twarogowego
Szklanka rodzynek, pociętych moreli czy innych, ulubionych dodatków.
Wykonanie:
Z drożdży, połowy szklanki mleka, łyżeczki cukru i łyżki maki robimy zaczyn. Odstawiamy go w cieplejsze miejsce do "ruszenia" a w tym czasie przygotowujemy w misce pozostałe składniki.
Gdy drożdże wyrosną, wlewamy je do miski w której mieszamy wszystkie składniki do połączenia, podsypując ewentualnie mąką, gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk.
Dokładnie je wyrabiamy ręczni, bądź w mikserze do do momentu aż będzie sprężyste.
Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
Budyń przygotowujemy wg przepisu, studzimy i miksujemy razem z serem twarogowym, który nie musi być zmielony...
Moczymy rodzynki czy inne, wybrane przez siebie bakalie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na sporej wielkości prostokąt, na około 5 mm grubości. Nakładamy na nie masę serowo-budyniową i posypujemy bakaliami.
Wszystko dokładnie zwijamy i tniemy na kawałki około 4 cm, które układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie tak, żeby miały miejsce na dodatkowe wyrośnięcie.
Po około pół godzinie wkładamy drożdżówki do nagrzanego, do 180 stC piekarnika i pieczemy około 35 minut - do zarumienienia się.
Można je polukrować, polać czekoladą czy po prostu zastosować metodę Kingi - podchodzić, odrywać i uciekać.
Polecamy.
Smacznego.
uwielbiam drozdżówki ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń