Oczywiście Gordon rządzi i najchętniej wypróbowałybyśmy każdy Jego przepis na własnej skórze. Niestety nie każdy jest osiągalny ze względu na składniki, których nie jesteśmy w stanie użyć w naszej kuchni. Inne staramy się przerobić na nasza modłę i możliwości tak, jak ma to miejsce z naleśnikami z krabem. U nas krabem są popularne i koło kraba nie stojące surimi ;) a i serek jest jak najbardziej lokalnego pochodzenia ;)
Składniki:
- paczuszka "krabów"
- opakowanie serka mascarpone lub innego śmietankowego, lekkiego (przy nim 100 ml śmietany)
- pół pęczka szczypiorku
- pieprz cayenne
- skórka i sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju - my użyłyśmy Kujawski ze smakiem - Czosnek i Bazylia
- olej do smażenia
- mąka
- mleko
- jajko
Przygotowanie:
Z mąki, mleka, jajka i 3 łyżek oleju zmieszać z sobą do konsystencji przewidzianej do ciasta naleśnikowego ;) Robię zawsze to na oko więc trudno podać mi teraz gramaturę...
W miseczce mieszamy z sobą pokrojone na mniejsze kawałki surimi, serek, posiekany szczypior - odkładając nieco do końcowego posypania dania, doprawiamy pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i odstawiamy do połączenia się smaków. Możemy dodać tu nieco oleju stosowanego do ciasta, ale nie jest to konieczne, gdyż ten z naleśnika i tak wspaniale uzupełni smak nadzienia.
Końcowe postępowanie jest banalne...
Smażymy naleśniki, układamy na nich nadzienie, zwijamy wszystko, posypujemy szczypiorkiem i zajadamy ze smakiem.
Mimo, że nie jesteśmy zwolennikami surimi, przepis uważamy za całkiem ciekawy i trafiony a nasze nalesniki zgłaszamy do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Dziękuję za zgłoszenie, ciekawy wariant naleśników. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki olejowi użytemu do ciasta pasują w sumie do każdego niesłodkiego nadzienia
Usuń