Sama dotąd nie wiem co napisać na temat naszych dzisiejszych lodów. Jestem i zaskoczona i, zniesmaczona i wszystko na raz. Chciałyśmy jednak zaproponować niecodzienne połączenie składników z olejem smakowym, które mamy zamiar zgłosić do konkursu prowadzonego na jednym z logów ;)
Jak dla mnie lody owe nadają się do podania w koszyczkach z naleśników, z placuszkami czy po prostu zjedzone same ;)
Mają smak bliżej nie do określenia. Słodkawa dynia zmieszana z cukrem pudrem, podbita czosnkowym posmakiem oleju daje wyjątkowo piorunujące połączenie aromatów i ciekawe doznania smakowe. Są dobrym "smakołykiem" do zaskoczenia gości, fajną odmianą własnych preferencji i myśląc, chyba warto choć raz je zrobić ;)
Składniki:
- szklanka dyni upieczonej
- 1 dojrzałe mango
- 300 ml śmietany 30%
- 4 żłótka
- 100 g cukru pudru
- laska wanilii
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek z bazylią)
Wykonanie:
Dynię pokroić na kawałki, skropić łyżką oleju Kujawskiego i piec w piekarniki, w 180 stC przez 1 godzinę do uzyskania miękkości.
Przestudzoną dynię zblenderować do gładkiej konsystencji.
Żółtka ucierać z cukrem pudrem do białości.
Śmietanę zagotować i wleć do niej masę jajeczną. Mieszać cały czas podgrzewając do czasu, aż masa zgęstnieje.
Dodać wówczas pure z pieczonej dyni z przyprawami i pół łyżeczki oleju i odstawić do wystudzenia.
Lody biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Naprawdę zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za ciekawe propozycje. Pozdrawiam:)
Zimowe lody dla ochłody ;) hahaha
Usuńfajny przepis;0)
OdpowiedzUsuń