niedziela, 10 lutego 2013

Zaskakujące lody z...

Sama dotąd nie wiem co napisać na temat naszych dzisiejszych lodów. Jestem i zaskoczona i, zniesmaczona i wszystko na raz. Chciałyśmy jednak zaproponować niecodzienne połączenie składników z olejem smakowym, które mamy zamiar zgłosić do konkursu prowadzonego na jednym z logów ;)

Jak dla mnie lody owe nadają się do podania w koszyczkach z naleśników, z placuszkami czy po prostu zjedzone same ;)
Mają smak bliżej nie do określenia. Słodkawa dynia zmieszana z cukrem pudrem, podbita czosnkowym posmakiem oleju daje wyjątkowo piorunujące połączenie aromatów i ciekawe doznania smakowe.  Są dobrym "smakołykiem" do zaskoczenia gości, fajną odmianą własnych preferencji i myśląc, chyba warto choć raz je zrobić ;)


Składniki:
  • szklanka dyni upieczonej
  • 1 dojrzałe mango
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 żłótka
  • 100 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek z bazylią)




Wykonanie:

Dynię pokroić na kawałki, skropić łyżką oleju Kujawskiego i piec w piekarniki, w 180 stC przez 1 godzinę do uzyskania miękkości.
Przestudzoną dynię zblenderować do gładkiej konsystencji.

Żółtka ucierać z cukrem pudrem do białości. 
Śmietanę zagotować i wleć do niej masę jajeczną. Mieszać cały czas podgrzewając do czasu, aż masa zgęstnieje. 
Dodać wówczas pure z pieczonej dyni z przyprawami i pół łyżeczki oleju i odstawić do wystudzenia. 




Lody biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...