poniedziałek, 26 marca 2012

"Cytrynowiec filiżankowy" - szybki i dobry

Lubię piec i gotować, ale ponad wszystko kocham być z Kingą.
Nie zawsze mogąc połączyć te zamiłowania, staram się, żeby prace w kuchni zajmowały mi jak najmniej czasu a przy tym nie traciły na jakości.

Jako więc, że w niedzielę nie chciało mi się ucierać wszystkiego ręcznie - mikser kaput, a miałyśmy ochotę na małe co nieco, poszukałam przepis i oto co zdziałałyśmy...



Lista składników
100 g margaryny rozpuszczonej bądź oleju - częściej daje olej
1 jajko
5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka maku
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Jak zrobić?
Jajko ubijamy z szczyptą soli i cukrem. Dodaję mleko, roztopioną wcześniej Kasię, sok z cytryny i ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i mak, mieszam. Nakładamy ciasto do dwóch filiżanek i pieczemy w mikrofali przez 4 min.



Prawda, że szybkie?

Czy dobre?
Sprawdźcie sami...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...