poniedziałek, 5 marca 2012

Śmietanowa pianka na kruchym spodzie w galaretką




150 g margaryny
1 jajko
340 g mąki
50 g cukru pudru
10 g cukru wanilinowego
5 g proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30%
2 białka
szczypta soli
50 g cukru pudru
10 g żelatyny
pół szklanki wrzątku
300 g owoców - ja miałam mieszankę letnią
10 g żelatyny
cukier do odpowiedniego dosłodzenia


Jak zrobić?
Z jajka, mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do zamrażalki lub ok 2 godz do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy do wielkości formy i pieczemy je 20 min w około 200 st. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i czekamy aż napęcznieje. Osobno ubijamy białka z solą i śmietanę z cukrem, po czym delikatnie je łączymy. Mieszamy z żelatyną i wszystko wylewamy na ostudzony spód. Odstawiamy do ściągnięcia. Owoce gotujemy z cukrem, gdy będą odpowiednio miękkie dodajemy namoczoną żelatynę i wszystko wylewamy na spód ze śmietaną.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...