sobota, 24 marca 2012

Wiosenne kopytka z żurawiną

Lubimy zupy.
Często zupy gotujemy, wciąż wypróbowując nowe przepisy.
Nie raz zupka jednak przeleci przez żołądek i "coś" za nami chodzi.
Wtedy z lodówki wyjeżdżają ziemniaki, kiedyś tam ugotowane, które zbierane przez parę dni, mają okazję zamienić się np w kopytka...



Podstawowy przepis to:

800 g ziemniaków
250 g sera białego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
sól

Wszystko szybko ale dokładnie zagniatamy.
Formujemy kluski, które gotujemy w osolonej, z olejem wodzie ok 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Ja podaję je najczęściej z masłem i posypane cukrem, ale widzę tu wielka dowolność.

Nasze, dzisiejsze wykrawane są foremką do pierników z uformowanych, małych placków.
Podawałam je z żurawiną firmy Bakal. Dorodną, słodkawą, jak świeżą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...