Często zupy gotujemy, wciąż wypróbowując nowe przepisy.
Nie raz zupka jednak przeleci przez żołądek i "coś" za nami chodzi.
Wtedy z lodówki wyjeżdżają ziemniaki, kiedyś tam ugotowane, które zbierane przez parę dni, mają okazję zamienić się np w kopytka...
Podstawowy przepis to:
800 g ziemniaków
250 g sera białego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
sól
Wszystko szybko ale dokładnie zagniatamy.
Formujemy kluski, które gotujemy w osolonej, z olejem wodzie ok 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Ja podaję je najczęściej z masłem i posypane cukrem, ale widzę tu wielka dowolność.
Nasze, dzisiejsze wykrawane są foremką do pierników z uformowanych, małych placków.
Podawałam je z żurawiną firmy Bakal. Dorodną, słodkawą, jak świeżą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy